Letní kino na nádvoří hradu 2015

Vážení přátelé léta a kinematografie,

Na letoší prázdniny jsme pro vás společně s Městským kinem Polná a s Kulturním střediskem Polná připravili celkem šest filmů, které budeme promítat na hradním nádvoří, a to po tři červencové a tři srpnové středy, přibližně po západu slunce.

Doporučené vstupné: 50 Kč

Pro více informací o jednotlivých filmech scrollujte níže.

 

Letní kino 2015

 

1. července – POJEDEME K MOŘI

Režisérský debut Jiřího Mádla

„Po dlouhé době se zrodil půvabný dětský film pro všechny generace.“ ~ Mirka Spáčilová, iDnes.cz

Pojedeme k moři

Komedie / Rodinný
ČR 2014, 90 min
Režie: Jiří Mádl
Hrají: Petr Šimčák, Jan Maršál, Ondřej Vetchý, Lucie Trmíková, aj.

Jedenáctiletý Tomáš se chce stát filmařem, a když dostane k narozeninám kameru, rozhodne se natočit svůj první film – o své rodině a kamarádovi. Postupně tak poznáváme jeho tatínka, maminku, babičku, ale i kamaráda Harise, který mu pomáhá s natáčením. Kluci blbnou a užívají si natáčení, ale jen do chvíle než zjistí, že kamera dokáže odhalit i věci, které jsou nepříjemné – například pravdu o jejich spolužačce, kterou Tomáš miluje anebo že mu jeho táta lže! Dvakrát týdně tajně odjíždí místo práce bůhvíkam, ale zapírá to. Tomáš, i když má obavu, že se dozví něco, co bude bolet, se rozhodne tomu přijít na kloub. Netuší, že narazil na rodinné tajemství, které má mnohem hlubší kořeny, než se zprvu zdálo…. Jeho odhalení je šokující i čisté svou neokázalou jednoduchostí a lidskostí. (Falcon)

***

 

8. července – PÍSEŇ MOŘE (Song of the Sea)

(v českém znění)

Animovaný film pro děti i dospělé

„Píseň moře je jednoduše překrásná.“ ~ Daniel Storch, Kulturissimo.cz

Píseň mořeAnimovaný / Rodinný / Fantasy
Irsko / Dánsko / Belgie / Lucembursko / Francie, 2014, 93 min
Režie: Tomm Moore

V bájné krajině starých Keltů žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Život celé rodiny se obrátí vzhůru nohama ve chvíli, kdy se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona totiž může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila v kámen čarodějnice Macha. Po vysoce ceněné animované pohádce Brendan a tajemství Kellsu (nominace na Oscara) přichází irský režisér Tomm Moore s dalším kouzelným příběhem v celovečerním filmu. Nádherně animovaný svět keltských mýtů a nadějeplné vyprávění o síle rodičovské a sourozenecké lásky vynesly mladému režisérovi nejen srovnání s největšími mistry animovaného filmu, ale také už druhou nominaci na Oscara. (Aerofilms)

***

 

15. července – LÁSKY JEDNÉ PLAVOVLÁSKY

Kultovní komedie Miloše Formana

„Formanův cit pro trapno by se měl vyučovat.“ ~ Tosim, ČSFD

Lásky jedné plavovlásky

Romantický / Komedie / Drama
Československo, 1965, 80 min
Režie: Miloš Forman
Hrají: Hana Brejchová, Vladimír Pucholt, Josef Šebánek, Milada Ježková, aj.

Hrdinkou filmu Lásky jedné plavovlásky je mladičká blondýnka Andula. Žije na internátě v malém středočeském městečku, kde na jednoho muže připadá deset žen – a většina je stejně ženatých. Andula touží, stejně jako většina jejich kamarádek, po trošce prosté lidské lásky. Je nezkušená, snadno uvěří slibům a lichotkám. Prožije trapný večer ve společnosti tří obstarožních záložáků a téměř podlehne jednomu z nich – Vacovskému. Až se konečně objeví ten pravý – mladý klavírista Milda. Když s ním stráví noc, je přesvědčena, že právě on je ten pravý. Vypraví se za svou láskou do Prahy. Když se seznámí s chlapcovými rodiči, zjistí, že vše je jinak… (oficiální text distributora)

***

 

5. srpna – FAIR PLAY

Držitel ceny filmových fanoušků 2014

„Hrdinovia snímky Fair Play nie sú karikatúry, ale ľudia omylní a hriešni, tápajúci a hľadajúci zmysel života a v neposlednom rade pravdu o sebe a svete, v ktorom žijú. Bodaj by bolo podobných filmov viac.“ ~ Emília Kincelová, Filmpress.sk

Fair Play

Drama / Sportovní
Česko / Slovensko / Německo, 2014, 100 min
Režie: Andrea Sedláčková
Hrají: Judit Bárdos, Aňa Geislerová, Eva Josefíková, Roman Luknár, aj.

Osmdesátá léta v Československu. Mladičká sprinterka Anna (Judit Bárdos) se stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák). Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. (Falcon)

***

 

12. srpna – OVEČKA SHAUN VE FILMU (Shaun the Sheep Movie)

Oblíbená ovečka Shaun poprvé v celovečerním filmu

„Ovečka Shaun ve filmu, to je čistá radost beze slov.“ ~ Mirka Spáčilová, iDnes.cz

Ovečka Shaun ve filmu

Animovaný / Komedie / Dobrodružný / Rodinný
Velká Británie / Francie, 2015, 85 min
Režie: Mark Burton, Richard Starzak
Hrají: Omid Djalili, John Sparkes, Nick Park, aj.

Život na farmě je nekonečná nuda. Každý den plyne ve stejném rytmu, Shaun musí poslouchat a dělat co farmář nařídí. Jak jen mít jeden jediný den volna? To chce pořádný plán, takže Shaun vymyslí způsob, jak mít zase jeden odpočinkový den. Ale i plánovat se musí umět a každý plán se může zvrtnout! Shaun a další ovce přijdou s mazaným trikem jak farmáře uspat. Skáčou stále dokolečka přes ohradu, farmář počítá, počítá a počítá své ovečky, až nakonec usne. Ovce potom farmáře opatrně uloží do starého karavanu v rohu hřiště a předstírají, že je noc. Když farmářův věrný pes Bitzer zjistí, co ovce udělaly, celý plán končí. Blitzer se snaží farmáře dostat z karavanu, ale karavan se uvolní a přes všechny překážky vyjede ven na silnici i se spícím farmářem uvnitř. Bitzer vyrazí za karavanem, který ujíždí přímo do velkoměsta. Shaun a ovčí stádo zatím hospodaří na farmě. Farmář a pes se z města stále nevracejí a na farmě zavládne chaos. Stádo se Shaun v čele se rozhodne napravit svoji chybu a vydá se do velkoměsta najít farmáře a jeho věrného Bitzera. Na této záchranné výpravě je čeká mnoho dobrodružství. Budou Shaun a kamarádi schopni najít svého farmáře dřív, než se ztratí navždy? (Bohemia MP)

***

 

19. srpna – HOŘÍ, MÁ PANENKO

Kultovní film Miloše Formana

„Žádný jiný režisér nedokázal nikdy vystihnout prostého Čecha tak jako Miloš Forman.“ ~ Djkoma, ČSFD

Hoří, má panenko

Komedie
Československo / Itálie, 1967, 71 min
Režie: Miloš Forman
Hrají: Jan Vostrčil, Josef Šebánek, Ladislav Adam, aj.

Autorem námětu a scénáře je známá a osvědčená trojka Miloš Forman, Jaroslav Papoušek a Ivan Passer. Modelový průzkum českého maloměšťáctví ve vypouklém zrcadle zvýrazňujícím hospodské vztahy, prázdné hlavy, dlouhé prsty a plytké svědomí, se odehrává na pozadí hasičského bálu. V karikování a pranýřování české národní povahy jsou režisér Forman a kameraman Miroslav Ondříček doslova nelítostní. Komedie se brzy mění v tragickou frašku s citem pro detail, gesto a dialog. V zobrazení požárnického plesu se spojují groteskní gagy s nekompromisním odhalením lidské přízemnosti a tuposti. Mravní stav společnosti se tu zrcadlí především v postavách starých lidí, obětí organizačních zmatků, živelných katastrof a hlouposti svých bližních, kteří svoji nekulturnost a nesvobodu považují za normální. (oficiální text distributora)

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *