Projekt: v mlze 24.1.2014

Po roční pauze jsme oživili autorské čtení. Otvírákem se stal působivý Projekt: v mlze. Pánové nás vzali na procházku smogem periferie Města, osamělostí hotelových pokojů, osamělostí barů nad ránem, osamělostí člověka. Je smyslem života někde zakořenit? – naši průvodci  nám odpověď neposkytují, nabízí odlesky mysli hledajícího.

V rámci projektu:v mlze vystoupil básník Josef Straka  a houslista Jiří Konvalinka.

Projekt: v mlze je propojením hudby členů ( technoemopunkové) kapely Vložte kočku: bicí Cyril Kaplan, samply Kryštof Kaplan, housle Jiří Konvalinka, klávesy Tomáš Kubín a hlas básníka Josefa Straky. Jde o skloubení hudby s úryvky vybraných textů z předchozích třech sbírek Josefa Straky a textů z nové knihy Malé exily. Nejedná se o hudební doprovod k čteným textům, ani naopak čtení k hudbě, ale o vzájemné prolínání hudby a čteného slova, o podobně sdílené pocity, vyjádřené právě touto formou, vyúsťující v hudebně-slovní kompozici.

Ostkreuz

(text z připravované knihy Malé exily, srpen 2008)

věnovat bolest zmarněný půlden

v podzemních stanicích nepřítomného metra

podbízivý „krutý“ hlas

varující před zbytečným odchodem

bílé dlaždičky ohmatané rukama bezdomovců

pozpátku běžící videonahrávka vlastních odlišných životů

Ostkreuz: zmatek v nastupování do vlaků

odkloňovaní tratí, šipky, směrovky

v tunelu mezi podchody nabízeči neúčastných snivých atrap

dlouhý přejezd městem, nadzemím

když doslova pronikáš skleněnými budovami hlavního nádraží

na Heerstrasse podivná dívka odněkud zdá se prchající

nenabízející pocit ničeho určitého

jen vzdálené její pohupování do tobě neznámého rytmu –

průjezdy nočních autobusů

směr Kladow nebo Spandau Wasserwerk

Josef Straka (1972) vydal v devadesátých letech dvě básnické sbírky: …a jiné časy a Proč. Následovaly knihy básnických a krátkých prozaických textů: Hotel Bristol (2004), Město Mons (2005), Kostel v mlze (2008). Nedávno dopsal knihu Malé exily, ze které již publikoval texty v několika časopisech: Tvar, Respekt, VLAK, UNI, H_aluze, literarni.cz, NE-BE ad. Jeho texty byly přeloženy do němčiny, angličtiny, nizozemštiny, polštiny a srbštiny. V letech 2000-2008 byl v redakci literárního časopisu Weles, od roku 2009 spolupracuje s literárně-kulturním časopisem H_aluze. Od roku 2008 se podílí na přípravě, organizování a moderování básnických večerů v rámci mezinárodního básnického festivalu Den poezie. Od roku 2010 je dramaturgem literárního a kulturního programu Domu čtení Městské knihovny v Praze. V roce 2013 byl společně s Petrem Borkovcem kurátorem básnického programu mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy 2013.

Pražská kapela Vložte kočku vydala 20. listopadu 2013 druhé řadové album s názvem Seat. Vložte kočku navazují na úspěšný debut TáTa z minulého roku, který si odnesl mimo nadšených kritik také nominaci na cenu Anděl v kategorii nejlepší elektronická deska roku. Album vychází na domácím labelu Landmine Alert, a to na ručně vyrobených USB flashkách stylizovaných do podoby fantaskních zvířecích figurek. Flashky obsahují nejen novou desku, ale i videozáznam živého vystoupení (Vložte Kočku Radio Wave Live Session) a mnoho bonusů v podobě nahrávek a videí spřízněných kapel (Kaplan bros., Mutanti hledaj východisko, Ufajr, aj.). Koncem roku 2013 bude Seat v prodeji také na kazetách. Toto album bylo nominováno na Desku roku Vinyla 2013. Kapela Vložte kočku vystupovala na mnoha koncertech doma i v zahraničí, například v Bělehradě nebo Vídni. Za připomenutí určitě stojí velmi úspěšný koncert na Colours of Ostrava 2013 nebo na festivalu Alternativa 2013.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *